top of page

Villa, PÄÄKAUPUNKISEUTU

Meriittirakennusta suositeltiin Joarc Arkkitehtitoimistosta ja kun näimme tuloksia edellisistä projekteista, niin nehän olivat hienoja. Valokuvien lisäksi meillä oli tilaisuus käydä yhtä Kirkkonummen kohdetta jopa katsomassa, jonka Joarcin arkkitehdit ja Meriittirakennus olivat yhteistyössä toteuttaneet. Se tietenkin vakuutti, kun näki työnjäljen omin silmin.

 

Odotukset ja toiveet ylittyivätkin. Älyttömän hyvää jälkeä, niin kuin kotonammekin näkyy.

Kävimme työmaalla joka päivä, koska asuimme lähellä. Jälkeenpäin ajateltuna se oli ehkä huono asia, sillä silloin projekti tuntui etenevän hitaasti. Ilonpilkahduksia olivat tietysti ne hetket, kun jotain näkyvää valmistui. Erityisesti ikkunat, jotka kattavat puolet koko talostamme. Iloa tuottivat myös valmis sauna, lattiat ja uniikki katto, joka valmistui monen kuukauden latomisen lopputuloksena. Takka, joka on yksi talomme keskipisteistä, syntyi jo muutamassa päivässä

Rakentamisessa ja työmailla on paljon sellaisia vaiheita ja viikkoja, kun tuntuu, ettei tapahdu oikein mitään, vaikka äijät ovat töissä. Lopputulosta ei välttämättä pysty vielä näkemään päässään. Meillä seiniä hiottiin viikkokausia ja kysyin välillä, onko se aivan pakollista tuolta hyllyjenkin takaa… Vastaus tietysti oli, että pakko on. Nyt kun seiniä katsoo, niin ymmärtää, että pakkohan niiden on olla millilleen suoria, ei siitä pääse mihinkään.

Vaikeitakin hetkiä oli, muttei Meriittirakennuksesta johtuen. Meillä sähkötöiden piti olla eri urakoitsijan kautta valmiina jouluna – annoimme periksi tammikuuhun, mutta vasta huhtikuussa jatkoivat. Sitten alkoi mykkäkoulu ja lopulta he hävisivät kokonaan. Rakentamisessa kaikki työt ovat niin nivoutuneina toisiinsa, että yhden töppäyksestä kärsivät kaikki osapuolet. Kyllä konkursseja tulee, mutta onhan se talonrakentajan painajainen. Nämä pitkittävät prosessia, mutta meillä ei sinänsä ollut mikään kiire. Vanhan talon myynnissäkin meni yllättävän pitkään, noin vuosi.

Meriittirakennuksen kanssa ei pahemmin ole ongelmia, kun niillä on tällainen Make (projektinjohtaja Marko Immonen), jonka päätehtävänä on – hänen itsensä sanoin – patsastella työmaalla. Hänet saa aina kiinni, turhankin herkästi eli myös viikonloppuisin ja iltaisin. Jos oli ikävä mennä nukkumaan jonkin mieltä painavan asian kanssa, niin Make vastasi aina puhelimeen.

Myös suunnittelun näkökulmasta oli mielestämme hämmästyttävää, että jo ensimmäinen luonnos, jonka Joanna (Joanna Maury, Joarc Architects Oy) piirsi, oli jo melkein tällainen, mitä se on nyt – aivan loistava pelisilmä hänellä! Joannalla ja Makella on jo monta yhteistä rakennusprojektia takana, he tuntevat toistensa ajatusmaailmaa ja voivat puhua toisillensa suoraan.

Ostimme tonttiosuuden 2016 maaliskuussa, vanha rakennus kahden tontin alueella purettiin ja ensimmäinen vuosi meni suunnitteluun. Rakennusluvan saimme seuraavana vuonna. Kesällä 2017 pääsimme aloittamaan ja harkkoja latomaan. Keväällä 2018 Meriittirakennuksen porukka tuli mukaan. Tontin ostamisesta on 3,5 vuotta, siitä rakentamiseen meni kaksi vuotta.

 

Naapuritalo valmistui vuodessa, mutta sitä ei oikein voi verrata, sillä meillä oli lähtökohtaisesti aivan erilainen elämäntilanne. Asuimme jo sinänsä hienossa kodissa, mutta halusimme rakentaa uuden talon kahdelle aikuiselle nyt, kun meidän lapset ovat jo lähteneet. Lähtötilanne oli siis tietysti ihan erilainen kuin tyypillisessä lapsiperhetalossa.

Materiaalivalinnat vaikuttivat osaltaan aikatauluihin. Jos haluaa tällaisen uniikin katon, kuten meillä, niin täytyy varautua siihen, että sen valmistumiseen menee kaksi kuukautta. Jotkin materiaalit Kiinasta tulivat vasta 6 kuukauden kuluttua. Jokainen asia siis tulee viiveellä, mutta nämä tiedettiin onneksi etukäteen.

 

Kommunikointi ei enää voisi olla parempaa, en ole tällaista rakennusalalla aikaisemmin nähnytkään. Aivan tolkuttoman hyvää palvelua, ei tämmöista voisi kuvitellakaan.

 

Vaikka meillä oli palkattuna vastaava työnjohtaja, Make hoiti homman kotiin – hän täällä eniten käytännössä valvoi ja ”patsasteli” työmaalla. Ja se onkin sellainen verbi, jota kannattaa käyttää – mielestäni kaikenlaisen onnistumisen edellytys on, että yksi patsastelee koko ajan. Makella onkin sanonta ”onnistuu, onnistuu” – me täällä kotona olemme alkaneet käyttää samaa.

 

Luulen, etten ole ainut omakotirakennuttaja, joka arvostaa sitä, että saa heti jonkun täysjärkisen selittämään, mistä on kysymys. Jos jokin ongelma tulee mieleen ja sitä joutuu viikonlopun yli miettimään, niin se kalvaa mieltä. Meriittirakennus palvelee ihmisläheisesti, ja sitä ei mielestäni voi koulussa opetella – tietyt jutut tulee selkäytimestä.

– Markku Ihalainen

bottom of page